Fodra i alla lägen

Bina behöver ständig tillgång till foder för att utvecklas och behålla en naturlighälsa

foderbrist på våren är inte bra

 

Den tidiga våren är en svår tid för bin eftersom det är ont om pollen och nektar. Pollen är binas huvudsakliga proteinkälla och mycket viktigt för yngeluppfödningen, nektar är så klart lika viktigt för att bisamhället skall utvecklas bra och överleva våren.

Biodlaren kan fodra med både pollenersättning och nektarersättning 

När det finns ett behov. Med behov menar jag att det kan vara ett behov för bina och/eller biodlaren.

 • Binas behov är att överleva utan foderbrist
 • Biodlarens behov är så klart binas överlevnad men kan även vara att driva på utvecklingen.

Finns det gott om pollen och nektar kan bisamhället ta sig ur vintervilan med sikte mot sommaren genom att bygga upp samhället med nya och flera individer. Avstannar flödet eller ännu värre, om vinterfodret skulle ta slut då är undergången nära för bisamhället.

I slutet av april vill jag se mellan 5-9 ramar täckta med bin och att utvecklingen går framåt med nya bin som kläcks så att gamla vinterbin byts ut mot nya. Jag har dom flesta samhällen på  hel Langstroth och Dadant. Ser samhället ut som på bilden kan du vara rätt säker på att samhället har en fungerande drottning och du behöver inte leta efter henne.


Under säsongen och framförallt våren varierar vädret väldigt mycket.

 kyla snö och varma dagar om vart annat, det är en viktig tid att ha koll på foderstatusen i bisamhället och att utvecklingen går framåt med en bra yngelsättning och en god fodertillgång så att drottningen inte stannar av sin äggläggning.

när du tittar i bisamhället vill du se yngel och larver i alla stadier och blankt nyindragen nektar. När det blir stopp på tillgången på mat för bina och framförallt protein, då profiterar bina på ägg och larver så att utvecklingen blir lidande.

Fodertillgången är som du ser väldigt viktig och det har betydelse hur du fodrar och med vad du fodra. Kvalitén på fodret är viktig så klart och det har visat sig att det inte är någon bra ide att lagra färdigblandat foder för länge.

Vill du fördjupa dig i detta med kvalitén så kan du ta del av: "DR. Rob Currie" forskning här

han menar att Sackaros socker är bäst att invintra på, alltså strösocker.

Vi behöver ställa oss några frågor när vi ska fodra som :

vad är syftet med att fodra?

 • Förhindra svält
 • Driva bina till att utvecklas snabbare 
 • Underhållsfodra för att säkerhetsställa en bra utveckling

Vilket sorts foder ska du använda?

 • Torrsocker
 • Socker blandat med vatten
 • Bifor
 • Pollenersättning

Hur skall du fodra:

 • Centralfodra
 • Fodra i foderlåda
 • Lägga foderdeg ovanpå samhället
 • Lägga foderdeg på botten
 • Fodra i foderram som sitter i yngelrummet

Kolla in vår youtube film där vi fodrar med Apifonda " klicka på texten eller bilden"

Snabb vårkoll

Biodlaren får även ha i åtanke vad som är lättast att använda just nu. 

jag vill tex. inte gärna kladda med att blanda socker/vatten på våren så använder Apifonda som jag köper av LP:s Biodling.

Jag tycker det är ett smidigt sätt att ge de samhällen som är lätta och förbrukat sitt vinterfoder en möjlighet att klara sig fram till den naturliga nektarflödet kommer igång. Apifonda degen är packad i kartonger och lätta att ha med sig det blir inget kladd heller som det blir med en sockerblandning. Kolla i youtube filmen ovan hur vi samtidigt gör en snabb vårkoll

Vill jag däremot driva på samhället i sin utveckling är en 50% vatten-sockerlösning det bästa och då är det bara att ta tjuren vid hornen och kladda på med blandningen. Oftast gör jag det senare på våren i maj för att drivfodra samhällen jag skall använda i min drottningodling.

du kanske funderar på att odla drottningar i sommar? kolla in våran onlinekurs här:

Drottningodling för nybörjare

 

Det finns som du ser många varianter av fodring och det är nog som det gamla ordspråket säger " om du frågar tio biodlare en fråga så får du elva olika svar " 

Fodra i alla lägen är en devis jag följer

jag ändrar bara på sätten hur det utförs, det finns inget tråkigare när bisamhället dör av foderbrist det flesta åtgärder i biodlingen går faktisk bättre med en skvätt foder som tex, drottning tillsättning, avläggarbildning mm.

En varning! 

Ibland hör jag sägnen att du kan fodra med vissa metoder (tex. torrsocker eller Apifonda) utan risk för att fodret hamnar i skattlådan. Jag råder att fodra i alla lägen MEN inte när du satt på skattlådorna för hur kan du Garantera att du inte kommer att slunga socker och inte honung?

jag tycker det är av god sed att inte fodra bina när skattlådorna är på.

Det finns tillräckligt med förfalskad honung i butikerna och du vill inte bidra till detta även om det är av misstag.

Misstag är lätt att göra så passa på att ladda ner min E-bok :9 misstagen du inte vill göra som biodlare . så kan du undvika dessa misstag 😁