Hatar du mig eller älskar du mig?

En fritt tänkande människa som aldrig påverkats av någon annans åsikter betraktar den fina gula maskrosen som står i blom med gula fällt kan inte annat än se en vacker naturupplevelse och en fin blomma med en fin gul färg.

.

Jag tror att inge skulle tänka att maskrosen är "ful och ett hemskt ogräs" utan att någon påverkat oss med sin åsikt om vad maskrosen är.

Förutom att våra bin älskar maskrosen och det är en fin blomma "även om hon bara var ett ogräs" så har växten många användningsområden som en medicinalväxt, kan hjälpa vid lever och gallbesvär sägs det.

Jag hittade denna text på Facebook som jag gillade så mycket att jag översatte den till Svenska:

Hej, jag är en maskros.

Många kallar mig för ogräs, men jag är en vän och kommer för att hjälpa dig!

.

När du ser mig, kom ihåg att jag är den ENDA som vill och kan växa på just den platsen. Därför att:

.

Antingen är jorden för kompakt/hård/stampad och jag vill luckra upp den åt dig med mina rötter.

Eller så finns det för lite kalcium i jorden - oroa dig inte, jag kommer att fylla på det åt dig med mina döende blad.

.

Eller så är jorden för sur. Men jag kommer också att förbättra det för dig om du ger mig chansen.

Och en blandning av ovanstående orsaker, förstås.

.

Jag är här för att din jord behöver min hjälp så bäst är att du låter mig växa utan att störa mig! 

När allt är fixat kommer jag att försvinna igen, det lovar jag!

Försöker du ta bort mig i förtid med min rot? Hur noggrann du än är kommer jag att återvända 2x så stark! Bara tills din jord har förbättrats.

.

Du kan till och med se på min tillväxt i vilket skede min hjälp befinner sig. Om mina blad är platta på marken så är jag långt ifrån redo men om alla stäcker sig uppåt så är jag redan en bra bit på väg.

.

Något helt annat är att jag är en av de första som blommar på våren så jag kommer att tillkännage våren/sommaren för er.

På dagen när det är varmt öppnar jag mina blommor men på kvällen när det svalnar så sluter jag dem snabbt igen. Faktum är att om det inte är tillräckligt varmt under dagen öppnar jag dem inte alls!

.

Mina blommor är den första maten för insekterna efter vinterdvalan och till skillnad från de flesta andra växter har jag pollen OCH nektar, inte bara det ena ELLER det andra! Och jag är generös med dem! 

.

Mina blommor är till och med läckra för er människor förresten, visste ni det? Förr kallades jag ′honung (eller guld) för de fattiga′ eftersom mina blommor är så söta i t.ex. sylt, sås eller sallad! Internet är fullt av recept - kolla in dem.

Men vänta till slutet av maj eller senare innan du börjar plocka, och även då får du inte plocka allt! Den biologiska mångfalden och bina kommer att vara mycket tacksamma!

Gillar du också blommor och bin så kanske du är öppen för att äga en del i vår biodling? läs då mera här: Onlinebiodlare

// Ronnie